ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Таралежовата сватба на прелестната Яна Язова
Публикувано на 2012-09-21 10:37:54

Книга с редки творби за деца на известната писателка Яна Язова излиза по повод 100-годишнината от рождението й – „Таралеж се жени” (ИК „Изток-Запад”) включва непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог.

 

Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други – не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките „за” и „против” едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци. След заличаването на името на Язова от родния литературен пейзаж тя е принудена да живее и работи в изолация. Нейните творби остават неиздадени до края на 80-те години на миналия век – в периода 1987-1989 г. излиза посмъртно трилогията й „Балкани” – романите „Левски”, „Бенковски” и „Шипка”.

 

Творби за деца, писани в периода 1937-1943 г., които до този момент не са издавани в книга, са събрани в тома „Таралеж се жени”. Не са изучавани и в училище. Изключение правят само разказите, включени в сборника „Герой и книжката „Лица в черти, във стихове и колелца, които излизат едновременно през 1941 г. В настоящото издание разказите и публикациите на Язова в детския печат, навлезли в отделна книга, са в първия раздел, а във втория са портрети на известни българи – св. св. Кирил и Методий, Симеон Велики, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Елин Пелин и др. Към тях съставителят Петър Величков добавя и още портрети, дело на Язова, които самата тя приживе е публикувала в популярното за времето списание „Блок-Мила”. Предвид са взети и по-късни ръкописни поправки, добавки и съкращения на авторката.

 

Макар и за деца, издаването на тези творби до голяма степен бива възпрепятствано по време на социализма, тъй като в тях Язова засяга теми като героизма, вярата в Бог и др. недопустими по това време идеи. „Таралеж се жени” е богата на илюстрации книга, а във втория й раздел (освен стихове за известни български личности) има и интересни, образователни примери, обясняващи как едно дете би могло да нарисува бързо и лесно всяка от тези личности.

 

Таралеж се жени” се появява за първи път пред широка аудитория, а поводът е 100-годишнината от рождението на Язова. Днес текстовете в книгата биха представлявали интерес не само за малките читатели, но и за възрастните, които харесват стила на авторката.

 

Тази статия е публикувана в категория Литература.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.