ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Център на тежеста, равновесие и някои странни походки
Публикувано на 2012-06-22 16:28:20

 

Забелязали ли сте каква странна походка имат старите „морски вълци"? По-голямата част от живота си те прекарват върху клатещия се кораб, където отвесната линия от центъра на тежестта на тялото им може всяка секунда да излезе извън границите на площта, заета от ходилата. Поради това моряците си изработват навика да стъпват така, че основата на тялото им (широко разтворените крака) да покрива колкото е възможно по-голяма плош. Това им придава необходимата устойчивост върху люлеещата се палуба.Разбира се, естествено е, че те запазват същия навик и при ходенето си по твърда земя.

 

Може да се посочат и обратни примери, които пък показват как необходимостта да се запази равновесие прави позата на човека красива, особено когато става дума за жени, носещи дамски обувки и по-точно високи токчета. Но нека не се отклоняваме от основната тема :) Обърнали ли сте внимание колко строен вид има човек, който носи на главата си товар? На всички са известни изящно изваяните фигури на жени с делви на главите. Когато човек носи на главата си тежест, той е принуден по необходимост да държи главата и тялото си изправени — най-малкото отклонение може да изведе центъра на тежестта (издигнат в този случай по-високо) от очертанията на основата и тогава равновесието на фигурата се нарушава и товарът може да падне. Именно затова хората, които балансират товар на главата си имат изящна походка и стъпват леко.

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.