ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Науката не знае всичко
Публикувано на 2015-03-26 11:33:46

Често ще чуете твърдения, че науката сама си противоречи, но дали това наистина е така? Действително науката опровергава собствените си твърдения. Нещо повече ! Тя единствена е способна да опровергае собствените си твърдения. И го прави постоянно. Точно по това тя се различава от вярата и другите познати ни начини да си обясним света. В това е нейната сила и да бъде разглеждана като слабост е грешка.

Науката не е купчина информация, както повечето хора си представят. Тя е метод - Научният метод. Метод за отсяване на истината - За потвърждение или отхвърляне на теориите ни чрез систематично тестване и анализиране на резултатите посредством логика. Логиката е много важна част от науката, но сама по себе си, никак не е достатъчна. Логически структури могат да се построят върху абсолютно неверни твърдения (за пример прочетете произволна детска приказка, конспиративна теория, религиозна или фантастична книга).

Друго популярно твърдение "науката не знае всичко". Да - пак сте прави. Тя не знае всичко. И тя знае, че не знае всичко, иначе щеше да спре. И въпреки, че тя не знае всичко, това не означава, че трябва да запълваме пропуските с каквито недоказуеми, или опровергани фантасмагории ни дойдат на ум. Невъзможно е да се знае всичко, защото думата "всичко" е безкрайна концепция. Тоест, винаги ще има неща, които не знаем.. все още. Няма нищо лошо в това. Нещо повече- обратното е невъзможно. И все пак ако някой е най-близо до знаенето на "всичко" това пак е науката.

А какво можем да кажем за всички тези статии, които постоянно ни заливат с информация затова какво е вредно и какво е полезно според "ново научно изследване" ? Те несъмнено ни оставят с впечатлението, че науката е ами.. доста шизофренична и опровергавайки всяко свое твърдение ежеседмично. На какво се дължи това? Дължи се на факта, че журналистите, които ви представят научните новини търсят сензация, където такава няма. Научни изследвания се провеждат постоянно и навсякъде по света. Резултатите на всяко едно научно изследване само по себе си не означават нищо.

Всъщност ако едно изследване включва голям брой хора, то означават нещо - че трябва да се направят още изследвания, които да потвърдят същият резултат, недвусмислено, изключвайки възможността (ограничавайки я максимално) странични фактори да са повлияли на резултата. След това следва анализ на всички тези изследвания от независими учени, работещи в сферата в която е изследването (peer review). Последва съпоставка на данните и заключение, доколко всичката тази информация потвърждава или отхвърля твърдението за вредността или полезността на дадено вещество или действие.

Вижте повече тук.

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.