ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Компютърните игри не увеличават работоспособността на мозъка
Публикувано на 2010-06-14 09:25:20

Компютърните игри, създадени с цел подобряване на работоспособността на мозъка, в действителност не постигат целта си, сочи проучване на Би Би Си, публикувано в списание "Нейчър". Това е най-голямото по рода си изследване, обхванало 11 430 души и продължило над шест седмици. Тестовете, използвани в него, са създадени от Съвета за медицински изследвания и Дружеството по Алцхаймер във Великобритания. Участниците в проучването трябвало да тренират мозъка си поне 10 минути дневно три пъти в седмицата в продължение на най-малко шест седмици. Те били разделени на три групи. В едната предоставените игри трябвало да въздействат върху мисловните способности, както и способностите да се планира и да се решават проблеми. Във втората група участниците се занимавали с игри, които би трябвало да тренират краткосрочната памет, вниманието, математическите способности и визуално-пространствените способности. На третата група били дадени задачи, свързани с използването на интернет, които не целели въздействие върху каквито и да било познавателни способности.

Изследването е показало, че докато играчите ставали все по-добри в конкретните игри, тези им умения съвсем не се отразявали на мисленето им и на отделните познавателни способности.

"Статистически няма значителни разлики между подобренията в уменията на участниците, които използвали видеоигрите, и тези, които били онлайн за същото това време", посочва д-р Ейдриън Оуън, невролог от Съвета за медицински изследвания. От водещата фирма производител на видеоигрите Nintendo заявиха, че що се отнася до създадените от д-р Кавашима игри не е научно доказано, че те подобряват познавателните способности. В изявлението също се посочва, че игрите са един вид тренировка за мозъка и предизвикателствата в тях могат да стимулират мозъчната дейност.

Необходими са повече проучвания, за да се установи дали този вид игри имат някакъв ефект върху познавателните ни способности с течение на възрастта, твърдят учените.

 

Тази статия е публикувана в категория Технологии.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.