ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
ФИФА и Световното по футбол - на кратко
Публикувано на 2010-06-17 10:24:12

На 21 май 1904 година се основава една от най-значителните футболни организации - ФИФА (Международната футболна федерация). Централният й офис се намира в Цюрих, Швейцария.

Тя е отговорна за провеждането на много турнири по футбол, един от които е и Световното първенство по футбол за мъже. То се провежда от 1930 година насам през четири години. Имало е само две прекъсвания по време на Втората Световна Война - 1942г. и 1946г..

Първото Световно се провежда в Уругвай. На финала Монтевидео Уругвай побеждава Аржентина с 4:0. Така се превръща в първият световен шампион. От тогава насам Уругвай печелят само още веднъж, през 1950, като побеждава отбора-домакин Бразилия.

Паметно за България остава Световното първенство от 1994 година. Тогава българският футбол е в разцвета си и изпраща силни играчи като Христо Стоичков, Борислав Михайлов, Красимир Балъков, Наско Сираков, Златко Янков, Емил Костадинов, Йордан Лечков, Трифон Иванов и други. Отбора достига полуфинал, където бива победен от Швеция с 4:0 и става четвъртив света.

Първото Световно първенство в Африка се провежда през 2010 година в ЮАР, а първото в Азия е през 2002 година, като домакин там са Япония и Южна Корея.

Освен световното за мъже, ФИФА организира и много други турнири. Някои от тях са Световно първенство за младежи, за жени, за юноши, за девойки до 20г., за девойки до 17г., Световно клубно първенство, Световно първенство по футзал, Световно първенство по плажен футбол и Купа на конфедерациите.

Последното се провежда в страната, на която й предстои да бъде домакин на Световното, но година по-рано. В него участват победителите от шампионите на всяка конфедерация, страната-домакин и световният шампион.

От 1990 година насам, футболът става една от най-популярните игри в световен мащаб. Това го превръща освен спорт и във фактор за много други сфери - общество, търговия и политика. Той е част от индустрията на свободното време, отваря нови пазари за себе си и за бизнеса по целия свят.

Тази статия е публикувана в категория Спорт.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.